...

Forbrug og energi

Gode råd til at opvarme boligen korrekt:

 • Termostater - sæt alle termostater i sammenhængende rum på samme temperatur. Du sparer intet ved at have en enkelt radiator tændt og resten slukkede. Tværtimod bruger en radiator, som er fuldt opvarmet mere energi, end tre der kører på lav drift. 
 • Tjek dine radiatorer. Det er en god idé jævnligt at mærke på dine radiatorer. De bør være varme i toppen og kolde i bunden. Hvis de er varme forneden, udnytter de ikke varmen ordentligt. For ikke at spilde varme er det vigtigt, at vandet er afkølet, når det sendes ud af radiatoren. Lyt også efter om dine radiatorer klukker eller risler. Gør de det, er der luft i systemet.

  Når radiatorerne har været lukkede for eksempel om sommeren, kan ventilnålen sætte sig fast, når radiatoren åbnes igen om efteråret, og radiatoren bliver ikke ordentlig varm. Du kan kontrollere, om radiatorventilerne virker, som de skal, ved at skrue helt op for varmen og tjekke, om radiatorerne bliver varme over det hele. Herefter lukker du helt for termostaterne. Efter et par timer skal radiatorerne være helt kolde.

  Det er en god idé at kontrollere radiatorerne en gang om året, så du opdager, om der er defekte radiatorventiler, eller om de har sat sig fast. Hvis du oplever problemer med dine radiatorer, kan du altid kontakte din varmemester.

 • Hold dørene lukkede til køligere rum - husk altid at holde døren lukket til de rum, hvor du ønsker en lavere rumtemperatur. Varmen søger mod kolde rum, og den vil derfor blive dårligere udnyttet, hvis dørene er åbne. 
 • Tildæk aldrig radiatorerne - Er radiatorerne dækket til, kan rummet ikke varmes op, selvom man bruger lige så meget varme, som man plejer. Stil derfor ingen møbler foran radiatoren, tør ikke tøj på radiatoren og dæk ikke radiatoren til. En radiator skal have luft omkring sig. 
 • Luft ud - Luft gerne ud 5-10 minutter om dagen med fuld gennemtræk. En hurtig udluftning har ingen påvirkning på varmeregningen. Ny tør luft er hurtigere og billigere at opvarme. 
 • Undgå løbende toiletter og vandhaner - Det er rigtigt dyrt, når toilettet eller vandhanen løber. Tydelige kalkstriber er tegn på utætheder. Kontakt omgående din varmemester. 
 • Invester evt. i et sparebrusehoved - En god sparebruser kan købes for under 200 kr. og nedsætter vandforbruget med op til 50%, når du bader. Det kan godt mærkes på vandregningen.